Weird Heat Gauge Issue - 4500 GRX

Engines and Engine Systems
Post Reply
User avatar
petri oosthuizen
Senior Member
Senior Member
Posts: 285
Joined: 20 Dec 2009 19:25
Full Name: oosthuizen
Nickname: petri
Home Town: bethlehem, eastern fs
Current 4x4: 1998 Patrol 4500 GRX......."OLIVE"
1997 Cruiser HZJ 75........."JACK"
2008 Merc CL 500............."BULLET"
2006 C 180 K Manual........."SUSSIE"
En Mamma se Kar, 'n Ford
Home Language: afrikaans
Has thanked: 42 times
Been thanked: 30 times

Weird Heat Gauge Issue - 4500 GRX

Post by petri oosthuizen »

Hi Guys!!!!!!!!!!!

I've noticed this a while back, didnt really take note or forgot to do something about it or both.

Drove Olive again today, and saw the issue again..........

If I floor her, the heat guage drops. Quite quickly.

Electrical issue, mayeb alternator or some "resistor" or something??

Gauge is fine at idle, or while coasting at highway speeds, its only when I floor her , accelerating or at standstill. And I rev that Mamma often......she sounds SO sweet!!
"Fear?? Looking over at Joe Louis' corner, and knowing he wants to go home early tonight"..........Max Baer

User avatar
Peter Connan
Moderator
Posts: 6069
Joined: 10 Sep 2010 07:21
Full Name: Peter Connan
Nickname: Piet
Home Town: Kempton Park
Current 4x4: 1996 Patrol 4.5SGL
Home Language: Afrikaans
Location: Kempton Park
Has thanked: 582 times
Been thanked: 568 times

Re: Weird Heat Gauge Issue - 4500 GRX

Post by Peter Connan »

I would be looking for a bad earth connection first...

Either between the engine and the battery, or the instrument cluster?
Mag ons ons kenniskry met lekkerkry aanhoukry.

User avatar
Dungbeetle
Senior Member
Senior Member
Posts: 107
Joined: 28 Jun 2009 08:46
Full Name: Rudolf
Nickname: Dungbeetle
Home Town: Ellisras
Current 4x4: 2000 Patrol 4.2GL Wagon old and wise at 849 000 km
2014 Patrol 3.0GL CRD reaching puberty at 107 000 km
Home Language: Afr
Has thanked: 6 times
Been thanked: 22 times

Re: Weird Heat Gauge Issue - 4500 GRX

Post by Dungbeetle »

Known issue on Patrols.

Most likely bad connection of the terminal/wire right at the temp sender.

Mine did that as well a while ago.

Your model is analogue system so the temp sensing and then display does not go via a ECU

Do the following test:

Switch on the ignition
Disconnect the terminal at the temp sender
The heat gauge should drop right down
Now earth the wire to the engine anywhere
Do this by pushing a needle through the wire and touch the needle on the engine.
The heat gauge should lift to max reading
This means there is nothing wrong with the system from the inserted needle up to and including the heat gauge.

The fault is that connection to the temperature sender..
2000 Patrol GL 4.2D - Still strong after
Eight Hundred and counting THOUSAND KILOMEEEEEEEEEEEEEETERRRRRRRRRRRRRRRRSSSSSSSSSSSSS

User avatar
petri oosthuizen
Senior Member
Senior Member
Posts: 285
Joined: 20 Dec 2009 19:25
Full Name: oosthuizen
Nickname: petri
Home Town: bethlehem, eastern fs
Current 4x4: 1998 Patrol 4500 GRX......."OLIVE"
1997 Cruiser HZJ 75........."JACK"
2008 Merc CL 500............."BULLET"
2006 C 180 K Manual........."SUSSIE"
En Mamma se Kar, 'n Ford
Home Language: afrikaans
Has thanked: 42 times
Been thanked: 30 times

Re: Weird Heat Gauge Issue - 4500 GRX

Post by petri oosthuizen »

Thanks a MILL Guys.

I removed that plug thingie near the radiator (heat sender??), cleaned it up with Contact Cleaner.

Also noticed that my + terminal was quite loose on the battery.........!!

Anyway, all seems well now, dunno if it was the terminal or the sender unit though.

Thanks again, Happy Days are back again!!
"Fear?? Looking over at Joe Louis' corner, and knowing he wants to go home early tonight"..........Max Baer

Post Reply

Return to “09. Engines”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests